Prekybos sektoriaus apžvalga 2019 m.

Makroekonominė aplinka

Rūta Vizbarienė, „Verslo žinių“ prekybos rubrikos redaktorė

Rūta Vizbarienė, „Verslo žinių“ prekybos rubrikos redaktorė

Rizikų židiniai – globalioje ekonomikoje

Tiek oficialūs, tiek nepriklausomi ekonominio prognozavimo centrai kitiems metams numato gerokai lėtesnę Lietuvos ūkio plėtrą.

 

Indrė Genytė-Pikčienė, Laisvosios rinkos instituto vyr. ekspertė:

Tiesa, šiemet euro zonos kontekste Lietuva – viena iš penkių narių, kurios atsispyrė bendrai ekonomikos lėtėjimo tendencijai. Įsibėgėjus struktūrinių fondų paramai ir neslopstant aktyvumui nekilnojamojo turto rinkoje, pagreitį įgavo investicijų plėtra. Dinamiška darbo rinka, kylantys atlyginimai, santūri infliacija ir didėjanti gyventojų perkamoji galia gerino namų ūkių vartojimo apetitą, o tai skatino į vidaus rinką orientuotų ekonominių veiklų augimą.

Vis tik Lietuva – maža atvira ekonomika, kurią ilgainiui neišvengiamai palies nepalankios išorinės tendencijos. Rizikų židiniai globalioje ekonomikoje šiemet suaktyvėjo. Prekybos karai, struktūriniai brandžių ekonomikų iššūkiai, „Brexit“ keliamas neapibrėžtumas, susilpnėjusios besivystančios rinkos ir geopolitinės įtampos jau kurį laiką temdo ekonomikos dalyvių lūkesčius, kurie tiesiogiai daro įtaką jų elgsenai, vartojimui ir investiciniams planams. Šie veiksniai užgniaužė kertinių Lietuvos eksporto rinkų Europos Sąjungoje augimą ir jau veikia pačius prekių eksporto rodiklius.


Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus