Pramonės sektoriaus apžvalga 2019 m.

Įžanga

Rima Rutkauskaitė, pramonės rubrikos redaktorė

Rima Rutkauskaitė, pramonės rubrikos redaktorė

Pastaruoju metu garsiai skambėję įspėjimai dėl „Brexit“, prekybos karų, smunkančios rublio ar Norvegijos kronos vertės Lietuvos pramonei nesutrukdė išgyventi dar vienų sėkmingų metų. Apdirbamosios gamybos pardavimo pajamos per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 7,8%, ikimokestinis pelnas – 3,5%, pelningumas – 6%. Nepaskirstytas apdirbamosios gamybos pelnas liepos 1 d. pasiekė 4,57 mlrd. Eur.

Pokalbiuose su verslininkais vis dažniau tenka išgirsti tokių anksčiau retai girdėtų frazių kaip „privalome galvoti apie tvarumą“, „arba tu žalias, arba niekam neįdomus“ ir net „mums reikia galvoti, kaip išsivysčiusiose šalyse mažinti vartojimą“. Beje, pastarąją frazę šiemet girdėjau ne iš vieno verslininko.

Šie mąstymo pokyčiai atsispindi ir šių metų Pramonės sektoriaus apžvalgoje, kurioje pateikiamas ir kitas požiūris į frazę „reikia mažinti vartojimą“ arba įžvalgą, kad skatinantys perdirbti plastiką klysta. Apie tai galima bus paskaityti mūsų parinktoje publikacijoje „10 TOP tendencijų, prognozių, nuomonių“.

Apžvalgoje pateiksime ir aktualiausias pramonės skaitmeninimo tendencijas.

Kadangi kai kuriems gamintojams svarbių žaliavų kainos pastaruoju metu keitėsi itin sparčiai, apžvalgoje skaitytojai ras ir keleto aktualiausių žaliavų kainų prognozes 2020-iesiems.

Manome, bus naudingi ir mūsų partnerės „Infolex“ parengti teisinio reguliavimo pokyčiai 2019 m. ir kokie pramonei aktualūs teisės aktai įsigalios 2020 m.

Dar sykį priminsime pramonės sektoriaus lyderių dešimtuką, o jų komentaruose rasite jų sėkmės receptus. Šiemetis lyderių išskirtinumas tas, kad jie lyginasi ne su Lietuvos, o su pasaulinėmis įmonėmis ir kelia itin ambicingus tikslus. Pavyzdžiui, Petras Narbutas, sektoriaus lyderės biuro baldų gamybos UAB „Narbutas International“ savininkas, sako, kad 2018 m. TOP 100 Europos biuro baldų gamintojų sąraše bendrovė pagal pardavimus buvo 32-oje vietoje. Po 5 metų planuojama būti didžiausiųjų penketuke, o po 10 metų – numeris 1 Europoje. Kad šie tikslai pasiekiami – rodo skaičiai. Įmonė kasmet pardavimus padidina vidutiniškai po 36%.

Požiūrį ne tik į verslą, bet ir į verslo prasmę, gyvenimą atskleidžia interviu su įmonių savininkais, tad pateikiame keletą tokių pokalbių su įdomiausiais pašnekovais.

Sudėjome publikacijas ir viena aktualiausių šiandienos temų – klimato kaita. Tai leis geriau suvokti, kas artimiausiais metais gali pasikeisti pagrindinėse Lietuvos eksporto rinkose. Ir kas galbūt artimiausioje ateityje gali pakisti Lietuvoje – tam po truputį jau derėtų ruoštis.

Leidinyje yra informacijos apie kai kurias šių metų investicijas. Beje, atkreipsiu dėmesį, kad šiemet kone kiekvieną mėnesį buvo atidaroma po naują fabriką, o kai kuriais mėnesiais jų buvo atidaryta po kelis.

Rengiantiems 2020 m. biudžetus, tikimės, pravers statistiniai duomenys.

Vertiname ilgalaikius santykius su „Verslo žinių“ prenumeratoriais, tad tik jie šią sektoriaus apžvalgą gali skaityti nemokamai.

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus