Verslo valdymas 2020 m.

Įžanga

Milda Tarcijonaitė, „Verslo žinių“ verslo valdymo rubrikos redaktorė

Milda Tarcijonaitė, „Verslo žinių“ verslo valdymo rubrikos redaktorė

Keletą metų verslo konferencijose ekspertai vis garsiau kalbėjo, kad reikia išmokti gyventi neapibrėžtumo sąlygomis ir suprasti, jog tradicinės veiklos formos, ilgalaikis planavimas, svarbesnių įvykių numatymas grimzta praeitin. Panašu, kad su pavasariu į Lietuvą įžengusi pandemija visu smarkumu parodė, ką iš tiesų reiškia gyventi, vystyti ir valdyti verslą nežinioje, kai nebeveikia jokie anksčiau buvę patikimi modeliai.

Įmonių vadovai neslepia, kad pirmasis karantinas, kai viskas sustojo tarsi paspaudus mygtuką, buvo neįtikėtina patirtis. Dažnas prisipažino netikėjęs, kad apskritai įmanoma, atrodytų, taip paprastai imti iš išjungti pasaulį: nutupdyti lėktuvus, sustabdyti fabrikų gamybos linijas, uždaryti prekybos centrus ir kavines, užrakinti biurus ir visus žmones tvarkingai įkurdinti namuose. Pasirodo, kad toks scenarijus įmanomas ir netgi tokį kardinalų visuomenės pertvarkymą galima padaryti vos per keletą dienų.

Atslūgus pirmam šokui ir supratus, kad gyvenimas tikrai nesustojo, verslas ėmė veikti. Darbuotojai įsirengė darbo vietas namuose, o kasdieniai susirinkimai bei susitikimai sėkmingai persikėlė į virtualią erdvę. Jei metų pradžioje atrodė, kad svarbius klausimus galima išspręsti tik sėdint posėdžių salėje, dabar toks požiūris verčia kilstelėti antakį. Įdomu tai, kad sprinterių greičiu prie „Teams“ ir „Zoom“ priprato ir konservatyviausios bendrovės. Dabar net aršiausi technologijų priešininkai, aiškinę, kad be gyvo pažiūrėjimo į akis neįmanoma užmegzti kontakto, patys aktyviai organizuoja „Zoom“ susitikimus ir džiaugiasi išmėgindami vis naujus IT įrankius.

Įmonių personalo skyriams pandeminis laikotarpis yra maksimalių išbandymų metas. Šįmet atsirado naujų praktikų, apie kurias pernai net nebuvo galvota. Nuotolinės darbuotojų atrankos, nuotolinis naujokų įvedimas į komandą, virtualus komandos motyvacijos kėlimas, pvz., rengiant e. picos valgymo vakarėlius. Skamba kaip filmo scenarijus, tačiau tokioje realybėje gyvename dabar.

COVID-19 supurčius pasaulį, jau sparnuota fraze tapo posakis, kad viskas nebebus taip, kaip buvo. Deja, niekas neturi patikimo krištolinio rutulio, į kurį pažvelgus būtų galima pamatyti ateitį ir sužinoti, kaip bus. Aišku viena: pandemija mus sparčiai išmokė dirbti nuotoliniu būdu ir šis naujas įgūdis jau transformavo darbo rinką, valdyseną, darbuotojų ir vadovybės bendravimą. Taigi darbuotojai galutiniai įsitikino, kad puikiausiai gali dirbti iš bet kurios vietos, o vadovai suprato, kad biure nesantis komandos narys tikrai nedykinėja ir jo kontroliuoti nereikia.

Trečią kartą „Verslo žinios“ išleidžia „Verslo valdymo“ apžvalgą, kurioje nagrinėjame darbo rinkos pokyčius, ryškėjančias tendencijas bei apžvelgia gerąsias įmonių praktikas.

Malonaus skaitymo.


Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus