Logistika ir transportas 2020 m.

TRANSPORTO IR LOGISTIKOS TEISĖ: KAS NAUJO

Gintarė Stasiulytė, „Infolex“ vyresnioji teisininkė

Gintarė Stasiulytė, „Infolex“ vyresnioji teisininkė

Vienas aktualiausių 2020 metų įvykių transporto ir logistikos sektoriuje – vasario mėnesį įvykęs Jungtinės Karalystės išstojimas iš ES („Brexit“). Geroji žinia verslui – pagrindinėms prekybos tarp JK ir ES sritims sustyguoti paskirtas pereinamasis laikotarpis iki šių metų gruodžio 31 d.

Kita svarbi naujiena – vasarą ES oficialiame teisės aktų leidinyje paskelbtas Mobilumo paketas, reglamentuojantis darbuotojų komandiravimo, vairavimo ir poilsio laiko bei kabotažo taisykles. Jam įsigaliojus, įmonės privalo stebėti jiems likusį laiką iki įtvirtintų reikalavimų įgyvendinimo jų veikloje. Didžiajai daliai nuostatų numatytas 18 mėn. įgyvendinimo terminas.

Kiti ES transporto ir logistikos teisės pokyčiai šiais metais sudarė 12% nuo bendro skaičiaus. Lietuvoje rodiklis kiek mažesnis – apie 3% nuo bendro teisės aktų pakeitimų skaičiaus. Teisinių pokyčių Lietuvoje kiekis kuklesnis ir lyginant su 2018–2019 m. Tačiau 2020-ieji dar nesibaigė ir rodiklis gali kisti.

Didžioji dauguma (68%) teisės aktų pakeitimų buvo poįstatyminių aktų lygmenyje, keičiant bei tobulinant jau esamas taisykles veiklos licencijavimo, vairuotojų pažymėjimų išdavimo, taksi ir pavėžėjų veiklos srityse.

Kitais metais laukia žymūs pokyčiai mokesčio už aplinkos teršimą sistemoje, nuosavybės teisės į transporto priemonę deklaravimo, lengvatų suteikimo tvarkoje ir kt. Atsižvelgiant į COVID-19 protrūkį, nustatytos ir laikinosios pagalbos priemonės vežėjams.

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus