NT ir statyba 2020 m.

Įžanga

Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ Statybos ir NT rubrikos redaktorė

Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ Statybos ir NT rubrikos redaktorė

Mieli skaitytojai,

Itin gerus lūkesčius, vyravusius 2020-ųjų pradžioje, labai greitai išsklaidė netikėtai prasidėjusi COVID-19 pandemija, o šalyje įvestas karantinas visiškai sustabdė būstų pardavimus, privertė kai kuriuos investuotojus įšaldyti projektus, bankus – nutraukti finansavimą.

Akivaizdu, kad Lietuvos statybos ir nekilnojamojo turto sektorius pandemiją pasitiko išmokęs ankstesnės ekonominės krizės pamokas. Vos pasibaigus karantinui pamažu įsibėgėjo NT rinka, rudenį pademonstravusi rekordinę sandorių apimtį, drąsiau pasijuto ir kai kurie investuotojai, nusprendę į aikšteles sugrąžinti statybininkus ir užbaigti investicinius sandorius. Kol kelininkai džiaugėsi valstybės investicijomis, pastatų statytojai, pasigedę viešųjų pirkimų, intensyviau ieškojo užsakymų privačiame sektoriuje.

Tačiau nerimas išlieka. Absoliučiai nokautuotas viešbučių segmentas, dar prieš kelerius metus buvęs vienas patraukliausių investuotojams, visiška nežinomybė dėl viešojo maitinimo sektoriaus galimybių išgyventi krizę, vis labiau garsėja dvejonės dėl tvarios biurų segmento plėtros, svarstoma, kaip elektroninės prekybos bumas atsilieps parduotuvėms ir prekybos centrams.

Todėl pasitikdami antrąją pandemijos bangą statybų ir nekilnojamojo turto sektoriaus atstovai VŽ tvirtina į ateitį žiūrintys atsargiai optimistiškai. Lietuvos banko ekonomistas prognozuoja, kad po pandemijos atsigaunanti ekonomika ir gerėjantys gyventojų lūkesčiai teigiamai veiks kol kas sukrėtimams atsparią šalies NT rinką, o po pertraukos augančios investicijos didins statybos įmonių užsakymų portfelį. Vis dėlto jis įspėja, kad įtempta konkurencija gali mažinti dalies įmonių pelningumą ir galimybes išsilaikyti.

Trečią kartą išleidžiamoje „Statybos ir NT apžvalgoje“ fiksuojame ir analizuojame šių metų rezultatus, dalijamės ekspertų prognozėmis. 2020-ųjų iššūkiai gali tapti žemu startu  naujam dešimtmečiui, o kitoks pasaulis po pandemijos – galimybe iš naujo įvertinti savo potencialą.

Itin vertiname „Verslo žinių“ prenumeratorių skiriamą laiką ir pasitikėjimą, todėl šį leidinį dovanojame tikėdamiesi padėti įsitvirtinti itin konkurencingame sektoriuje.

Malonaus skaitymo!


Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus