Vadybos sektoriaus apžvalga 2019 m.

Įžanga

Milda Tarcijonaitė, „Verslo valdymo“ rubrikos redaktorė

Milda Tarcijonaitė, „Verslo valdymo“ rubrikos redaktorė

Mieli skaitytojai,

Gyvename itin sparčių pokyčių laikais, kai  senieji įpročiai jau nebegalioja, tačiau naujųjų, atitinkančių nūdieną ir – dar svarbiau – nuspėjančių rytdienos poreikius, dar neišsiugdėme.

Pamokos rodo, kad tuomet, kai verslas pokyčius inicijuoja tik dėl pačios iniciatyvos, vietoj žingsnio į priekį, tenka paėjėti atgal.

 „Vadovai dažnai skeptiškai reaguoja, kai sakau, kad vertindami savo industrijos problemas ir dėliodami prioritetus visi vadovaujamės minčių žemėlapiais ar plačiai pasklidusiomis idėjomis ir nejučia arba tyčia patys jas perimame. Būna, kad vadovas net nesuvokia, ką tiksliai tai reiškia ir vis tiek imasi siekti to proveržio“, – sako futurologas dr. Chrisas Kutarna.

Pokalbiuose su vadovais, vis dažniau išgirstame, kad naujojoje verslo realybėje išgyvens tie, kurie išmoks prisitaikyti prie neapibrėžtumo, supras, kad pastovumas ir aiškumas yra praeities formos ir, svarbiausia, įvertins, kad finansinis kapitalas nenuginčijamai patraukliausios valiutos olimpe užleidžia vietą kitai kapitalo rūšiai – talentams. Specialistai sutaria: sėkmės keliu žingsniuos tie, kas sugebės suburti talentingą, iniciatyvią, tarpusavyje bendradarbiaujančią komandą.

Valdysenos ekspertai pabrėžia, kad tvirtos rankos vadyba grimzta užmarštin ir į areną žengia naujos komandos valdymo alternatyvos. Tendenciją patvirtina ir įmonių, mėginančių kitokius metodus, pavyzdžiai. Holokratija, sociokratija, įmonė, kurioje beveik nėra vadovų – tokias bendrovių praktikas aprašome „Verslo valdymo“ apžvalgoje.

Efektyvi darbuotojų atranka, talentų pritraukimas bei ugdymas, panašu, tai vis dar išliks vienais svarbiausių klausimų, į kuriuos vadovai ieškos atsakymų. Procesų efektyvinimas bei automatizavimas yra konkurencingų įmonių kasdienybė. Verslas jau dabar vis aktyviau ieško būdų, kaip tinkamai integruoti robotus į kasdienį darbą ir nepalikti specialistų nuošalyje. Ateities užduotis – komandos darbą organizuoti taip, kad žmogus ir robotas galėtų dirbti tandemu.

Antrą kartą išleidžiamoje „Verslo valdymo“ apžvalgoje pamėginome nupiešti šiandienos CEO portretą bei gilinomės, ką šių dienų vadovo darbotvarkėje privalu paryškinti, o ką – stumtelėti į paraštes.

Malonaus skaitymo.

 

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus