Statybos ir nt sektoriaus apžvalga 2019 m.

Įžanga

Liucija Zubrutė, „Verslo žinių“ Statybos ir NT rubrikos redaktorė

Liucija Zubrutė, „Verslo žinių“ Statybos ir NT rubrikos redaktorė

Mieli skaitytojai,

2019-aisiais užtikrintas ekonomikos augimas, verslo plėtra ir itin pozityvios vartotojų nuotaikos nekilnojamojo turto (NT) sektorių vėl žymi rekordais, tačiau daugėja nerimo ženklų dėl finansavimo ir statybos įmonių finansinės būklės.

Antrą kartą išleidžiamoje „Statybos ir NT apžvalgoje“ ne tik fiksuojame ir analizuojame šių metų rezultatus, bet ir kviečiame pažvelgti, kas laukia ateityje – prasidedantis naujas dešimtmetis tik dar labiau sustiprins iššūkius ir tendencijas, apie kurias „Verslo žinių“ puslapiuose kasdien kalbame jau kelerius metus. Todėl čia detaliai narstome skirtingus sektoriaus segmentus ir jiems aktualius procesus.

Lietuvos banko (LB) ekonomistas apžvelgia makroekonominę aplinką, kuri šiais metais nustebino didesniu pozityvumu, nei manyta anksčiau. Kita vertus, 2020-aisiais gali tekti susitaikyti su lėtesniu augimu – įmonių vadovai ir ekspertai dalijasi patirtimi paremtomis įžvalgomis. O svarbiausias teisinės informacijos šaltinis – portalas „Infolex“ – atkreipia dėmesį į aktualiausius teisinius pokyčius, turėsiančius įtakos priimant sprendimus.

Neatsitiktinai šiemet itin daug dėmesio skiriame finansavimo temai. Jau kurį laiką plėtotojai, investuotojai ir statybininkai kalba apie sugriežtėjusį bankų požiūrį, o alternatyvių šaltinių mūsų rinkoje vis dar maža. Tenka konstatuoti, kad palankių finansavimo sąlygų iš bankų šiuo laikotarpiu gali sulaukti tik stipriausi žaidėjai, puikiai suplanavę investicinius projektus.

Tačiau to paties negalima pasakyti apie statybos segmentą – jam bankinis finansavimas nuosekliai mažėja ir bankų paskolų portfeliuose sudaro apie 5%. Nors statybos bendrovės valstybinių ir privačių užsakymų gausa nesiskundžia, šiais metais stebėjome paradoksalią situaciją, kai pranešta apie ne vienus veiklos metus skaičiavusių įmonių restruktūrizaciją arba bankrotą. Šios nesėkmės daro neigiamą įtaką ne tik partneriams, bet ir konkurentams.

Vis dėlto šie galvosūkiai progreso nestabdo – įmonės priverstos prisitaikyti prie technologinių, vartotojų įpročių pokyčių. Tai jie diktuoja, kaip gyvensime ateinantį dešimtmetį. Mūsų partneris „Financial Times“ išskiria 6 pagrindines tendencijas. Pamatysite – Lietuvoje veikiantys žaidėjai jau dabar išbando šiuos ateities scenarijus. Vadinasi, esame atviri, smalsūs, nebijantys rizikuoti ir išbandyti naujovių.

Itin vertiname „Verslo žinių“ prenumeratorių skiriamą laiką ir pasitikėjimą, todėl šį leidinį dovanojame tikėdamiesi padėti įsitvirtinti itin konkurencingame sektoriuje.

Malonaus skaitymo!

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.


Sutinku Valdyti slapukus